Η καθημερινή ζωή στη Βαβυλώνα και στην Ασσυρία

-55%
Η καθημερινή ζωή στη Βαβυλώνα και στην Ασσυρία
Τίτλος: Η καθημερινή ζωή στη Βαβυλώνα και στην Ασσυρία
Συγγραφέας: Contenau Georges
Εκδότης: Παπαδήμας Ν. Δημήτριος
Μετάφραση: Αγγέλου 'Ελλη Ι.
ISBN: 978-960-206-073-5
Έτος Έκδοσης: 3/2008
Σελίδες: 348
Διαστάσεις: 14Χ21, χαρτόδετο
Αριθμός/Τόπος έκδοσης: Νέα έκδοση, Αθήνα
Τιμή: 21,20€ 9,54€
Διαθεσιμότητα: `Αμεσα διαθέσιμο

Ο πολιτισμός της Μεσοποταμίας απλώνεται σε μια περίοδο είκοσι έξι περίπου αιώνων. Ανάμεσα ωστόσο στο 700 και 530 π.Χ. φτάνει στο απόγειό του· γεγονότα πρωτοφανέρωτης ευρύτητας διαδραματίζονται την εποχή αυτή στη δυτική Ασία. Η Βαβυλώνα βρίσκεται στον κολοφώνα του μεγαλείου της και της ευδαιμονίας της. Είναι ο αιώνας του Ασουρμπανιμπάλ και του Ναβουχοδονόσωρα.
Ο δόκτωρ Κοντενώ μελετάει ολόκληρη την καθημερινή αυτή ζωή με την ακρίβεια που εγγυάται η καταπληκτική του πολυμάθεια και το ταλέντο ενός εξαίρετου συγγραφέα: η ζωή του βασιλιά, των υπηκόων του και των σκλάβων τους, καλλιεργητές και βιοτέχνες, πόλεμος και ειρήνη, δραστήρια πνευματική ζωή.
Όσον αφορά την υλική ζωή ενός Βαβυλώνιου της εποχής αυτής, διαπιστώνουμε ότι δεν διαφέρει πολύ από τη ζωή ενός Ανατολίτη που ζούσε πριν από πενήντα χρόνια στις περιοχές αυτές. Οι ίδιες αδιάβατες και πολυάνθρωπες συνοικίες κάθε λογής βιοτεχνιών και υπαίθρια παζάρια, τα ίδια σπίτια με το πολύ απλό σχέδιο καμωμένα από άργιλο και εύθραυστο ξύλο.
Εκεί που υπάρχει άβυσσος ανάμεσα σ’ εκείνη και τη σημερινή εποχή είναι στην πνευματική ζωή, που ολόκληρη κυριαρχείται από τις εντολές μιας από τις πιο σκληρές θρησκείες που υπήρξαν ποτέ.
Θεοί σκληροί και έτοιμοι να τιμωρήσουν, θεοί που απαιτούν να υπεισέρχονται ακόμα και στις παραμικρότερες πράξεις της καθημερινής ζωής· φαντασία που γέμισε τη ζωή των ανθρώπων με δαίμονες και τέρατα που παραφυλάνε τη λεία τους, και ένα υπερπέραν πιο θλιβερό από την επίγεια ζωή.
Για το λόγο αυτό ο Μεσοποτάμιος είναι ένας βαρύς άνθρωπος. Δημιούργησε όμως ένα λαμπρό πολιτισμό που είχε μεγάλη απήχηση.

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΝΩΣΕΙΣ
ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟ
Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ
Η ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΚΗ ΣΚΕΨΗ
Η ΓΝΩΣΗ
Η ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΖΩΗ
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Για τον συγγραφέα:

O Georges Contenau (1877 – 1964) ήταν Γάλλος αρχαιολόγος ειδικευμένος στον τομέα του πολιτισμού και των θρησκειών της Εγγύς και Μέσης Ανατολής. Ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Βρυξελλών (1932- 1947) και έφορος στο Μουσείο του Λούβρου (1927- 1946). Έχει διευθύνει αρχαιολογικές ανασκαφές στη Σούσα, στη Σιδώνη και στο Ναχαβάντ. Έχει διατελέσει γενικός διευθυντής της γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής στο Ιράν. Έχει συγγράψει βιβλία για τους Βαβυλώνιους, Ασσύριους, τους Φοίνικες,  τους Χουρρίτες και τους Χετταίους. Έχει εκδώσει τετράτομο Εγχειρίδιο Ανατολικής Αρχαιολογίας (1927- 1947) και ξεκίνησε την έκδοση της Εγκυκλοπαίδειας Ανατολικής Αρχαιολογίας (1914- 1957).