Ο βυζαντινός πολιτισμός και οι Σλάβοι

-25%
Ο βυζαντινός πολιτισμός και οι Σλάβοι
Τίτλος: Ο βυζαντινός πολιτισμός και οι Σλάβοι
Υπότιτλος: Το πρόβλημα της πρόσληψης και του μετασχηματισμού του βυζαντινού πολιτισμού από τους Σλάβικους λαούς από τον 6ο έως τον 12ο αιώνα.
Συγγραφέας: Avenarius Alexander
Ιδιότητα Συγγραφέα: Καθηγητής Πανεπιστημίου Μπρατισλάβας
Εκδότης: Παπαδήμας Ν. Δημήτριος
Μετάφραση: Δεληκάρη Αγγελική
Επιμέλεια: Δεληκάρη Αγγελική
ISBN: 978-960-206-547-1
Έτος Έκδοσης: 12/2014
Σελίδες: 495+32 εικόνες
Διαστάσεις: 17Χ24, σκληρόδετο
Πρόλογος: του συγγραφέα για την ελληνική μετάφραση
Αριθμός/Τόπος έκδοσης: Β' έκδοση, Αθήνα
Τιμή: 29,68€ 22,26€
Διαθεσιμότητα: `Αμεσα διαθέσιμο

Με το βιβλίο αυτό ο Alexander Avenarius επιχειρεί να αναδείξει την καίρια επίδραση του βυζαντινού πολιτισμού στην πολιτική, εκκλησιαστική και πολιτισμική ζωή των Ανατολικών, Δυτικών και Νότιων Σλάβων. Παρουσιάζει αξιοποιώντας τα πορίσματα διαφόρων επιστημών, το πρόβλημα της πρόσληψης και του μετασχηματισμού ποικίλων βυζαντινών πολιτισμικών στοιχείων από τον 6ο αιώνα έως το 1204 με τελικό στάδιο την προσαρμογή τους στους όρους, τις δυνατότητες και τις ανάγκες της εκάστοτε σλαβικής κοινωνίας. Βασικός σκοπός του συγγραφέα είναι επίσης να διαφωτίσει πτυχές της κυριλλο-μεθοδιανής παράδοσης που οδήγησαν στην περαιτέρω πολιτισμική ανάπτυξη της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, ενώ πραγματεύεται διεξοδικά το έργο και την προσφορά των μαθητών του Κυρίλλου και του Μεθοδίου στη Βουλγαρία και τη Σερβία. Μελετά ακόμη τον εκχριστιανισμό του κράτους του Κιέβου, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διείσδυση γενικά στη Ρωσία του βυζαντινού, πνευματικού και υλικού πολιτισμού.

Για τον συγγραφέα:

Ο καθηγητής Alexander Avenarius (1942- 2004), διαπρεπής μελετητής της Μεσαιωνικής Ευρωπαϊκής Ιστορίας και ειδικότερα των βυζαντινο- σλαβικών σχέσεων, γεννήθηκε στην Κεντρική Σλοβακία και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Comenius (Μπρατισλάβα). Εργάσθηκε ως ερευνητής στη Σλοβακική Ακαδημία των Επιστημών. Από τα 1989 δίδαξε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Comenius, όπου αυτός πρώτος καθιέρωσε τη Βυζαντινολογία ως ειδικότητα σπουδών επίσης. Επίσης δίδαξε Εκκλησιαστική Ιστορία στην Ορθόδοξη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου του Presov. Οι μελέτες του τον έχουν καταξιώσει ως έναν από τους εγκυρότερους και γνωστότερους Σλοβάκους ιστορικούς, και αρκετά έργα του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες.