ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΥΣΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΙΣ (ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ)

-25%
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΥΣΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΙΣ (ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ)
Τίτλος: ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ ΦΥΣΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΙΣ (ΤΑ ΦΥΣΙΚΑ)
Συγγραφέας: ΓΕΩΡΓΟΥΛΗΣ, Κ. Δ.
Εκδότης: ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΔΗΜ. Ν.
ISBN: 978-960-206-151-0
Έτος Έκδοσης: 2010
Σελίδες: 304
Διαστάσεις: 14Χ21, χαρτόδετο
Αριθμός/Τόπος έκδοσης: Δ' έκδοση, Αθήνα
Τιμή: 19,08€ 14,31€
Διαθεσιμότητα: `Αμεσα διαθέσιμο

Τα «Φυσικά» δεν είναι Φυσική αλλά Φυσική Φιλοσοφία. Απαντά ως γενική προϋπόθεση στο βιβλίο αυτό του Αριστοτέλη, ότι το πραγματικό Είναι απαρτίζεται από την μεταξύ ύλης και είδους αντίθεση͘   στο είδος ανάγεται η κινητική και η τελική αιτία. Το βιβλίο μας κάνει αισθητά χάσματα, που υπάρχουν και στη σύγχρονη Φυσική Φιλοσοφία.

Αξιοπρόσεχτο από φιλοσοφική άποψη είναι το ακόλουθο. Η αρχή της κίνησης διατηρεί μια φυσική ισχύ και ξεχωρίζεται από την ανθρώπινη σκέψη. Τη σκέψη του ανθρώπου δεν τη θεωρεί ο Αριστοτέλης σύμφωνα με την ιδεαλιστική αντίληψη, που την παίρνει ως κίνηση, αλλά τη θέλει ως συγκριτική κρίση. Ο Αριστοτέλης παρακολουθεί τη δράση της κίνησης μέσα στα υλικά φυσικά αντικείμενα.

Εισαγωγικά σημειώματα: Carl (von) Prantl, σε απόδοση του συγγραφέα.


 

 

Για τον συγγραφέα:

 

 Ο Κωνσταντίνος Δ. Γεωργούλης γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1894 και πέθανε στην Αθήνα το 1968. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών (1912- 1917) και με κρατική υποτροφία (1930- 1933) Φιλολογία, Φιλοσοφία και Παιδαγωγικά στα Πανεπιστήμια του Βερολίνου και του Φράιμπουργκ, όπου είχε διδασκάλους τον Γαίγκερ, τους Χούσσερλ και Χάιντεγκερ, και τον Σπράγγελ, οι οποίοι βρίσκονταν τότε στην πρωτοπορία της ευρωπαϊκής σκέψης. Υπήρξε φύση δημιουργική και πολυμερής, δεινός ελληνιστής, φιλόσοφος και παιδαγωγός. Δίδαξε γενιές ολόκληρες μαθητών στα σχολεία της Μ. Εκπαίδευσης και καθηγητών στο Διδασκαλείο Μ. Εκπαίδευσης, του οποίου υπήρξε και Διευθυντής επί δύο τουλάχιστον δεκαετίες (1941- 1964).

Η πολυμέρεια, η περιεκτικότητα και η βαθυστόχαστη αντίληψη διακρίνουν το συγγραφικό του έργο. Κλασικά στο είδος τους είναι η «Πρώτη Φιλοσοφία» (Τα μετά τα Φυσικά) του Αριστοτέλη (1935), η μετάφραση και εισαγωγή στην «Πολιτεία» του Πλάτωνος (1939), οι εισαγωγές του στους «Νόμους» του Πλάτωνος (εκδ. Παπύρου) και στο «Συμπόσιο» του Πλάτωνος (εκδ. Ζαχαρόπουλου), η επίπονη μετάφραση του έργου του Αριστοτέλη «Φυσική ακρόασις» (Τα Φυσικά) που εκδόθηκε μετά το θάνατό του (εκδ.Παπαδήμα), «Αριστοτέλης ο Σταγιρίτης» (1962). Συνέγραψε ακόμα πολλά παιδαγωγικά συγγράμματα καθώς και φιλολογικά, φιλοσοφικά και παιδαγωγικά άρθρα στη Μεγάλη Παιδαγωγική Εγκυκλοπαίδεια, στο Εγκυκλοπαιδικό λεξικό Ηλίου και σε περιοδικά.