Η αρχαία ελληνική κωμωδία

-25%
Η αρχαία ελληνική κωμωδία
Τίτλος: Η αρχαία ελληνική κωμωδία
Συγγραφέας: Zimmermann Bernhard
Ιδιότητα Συγγραφέα: Καθηγητής κλασικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Freiburg
Εκδότης: Παπαδήμας Ν. Δημήτριος
Μετάφραση: Ηλίας Τσιριγκάκης
Ιδιότητα Μεταφραστή Φιλόλογος
Επιμέλεια: Δανιήλ Ι. Ιακώβ
Ιδιότητα επιμελιτή: Καθηγητής Α.Π.Θ.
ISBN: 978-960-206-508-2
Έτος Έκδοσης: 2013
Σελίδες: 288+14 εικόνες
Διαστάσεις: 14Χ21, χαρτόδετο
Αριθμός/Τόπος έκδοσης: ΣΤ' έκδοση, Αθήνα
Τιμή: 28,62€ 21,47€
Διαθεσιμότητα: `Αμεσα διαθέσιμο

Η αρχαία ελληνική κωμωδία εκπροσωπούνταν έως την πρώτη δεκαετία του 20ου αιώνα από το έργο του Αριστοφάνη. Τα παπυρικά ευρήματα με κωμωδίες του Μενάνδρου εμπλούτισαν, στο μεταξύ, τις γνώσεις μας με δείγματα από τη Νέα κωμωδία. Επιπλέον, πρόσφατες μελέτες πραγματεύθηκαν εκ νέου τα αποσπάσματα της μέσης κωμωδίας, με αποτέλεσμα να σχηματίσουμε ικανοποιητικότερη εικόνα και στην περιοχή αυτή. Εν όψει αυτών των εξελίξεων, κρίθηκε απαραίτητη μια εισαγωγή που να ενσωματώνει και να αξιοποιεί τα πορίσματα της νεότερης έρευνας. Αυτό το κενό έρχεται να καλύψει το παρόν βιβλίο που μελετά με ευσύνοπτο, κατατοπιστικό και συστηματικό τρόπο το θέμα.

Οι κωμωδίες του Αριστοφάνη παρουσιάζονται από μορφολογική και θεματική άποψη και τοποθετούνται στο κοινωνικοπολιτικό τους περιβάλλον με τη βοήθεια των ιστορικών της εποχής, όπως ο Θουκυδίδης. Υπογραμμίζονται τα κωμικά ευρήματα του Αριστοφάνη, οι πολιτικές αιχμές του και η σκηνοθετική τέχνη του. Το έργο του δεν διερευνάται περιγραφικά αλλά με άξονα τα κύρια θέματά του, και αξιολογείται η επίδοση του κωμωδιογράφου σε σχέση με τους προδρόμους και τους σύγχρονους ομοτέχνους του. Μετά την ήττα των Αθηναίων στον Πελοποννησιακό πόλεμο, η κωμωδία γνωρίζει μια νέα φάση με την τροπή του ενδιαφέροντός της από τα πολιτικά στα μυθολογικά θέματα, όπως μαρτυρεί ο «Πλούτος» του Αριστοφάνη. Εφεξής, η μέση κωμωδία θα ασχοληθεί με την παρωδία μυθολογικών θεμάτων. Τέλος, η Νέα κωμωδία αποκτά αστικό χαρακτήρα και, μέσω των έργων του Πλαύτου και του Τερέντιου, θα γονιμοποιήσει την κωμική παράδοση στη νεότερη Ευρώπη.

Περιεχόμενα

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
1. Ο ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗΣ ΚΑΙ Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΩΜΩΔΙΑ
2. ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΦΑΝΗ ΣΤΟΝ ΜΕΝΑΝΔΡΟ: Η ΜΕΣΗ ΚΩΜΩΔΙΑ
3. Ο ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΚΩΜΩΔΙΑ
4. ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ (ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ)
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
ΓΛΩΣΣΑΡΙΟ

Για τον συγγραφέα:

Ο Bernhard Zimmermann είναι καθηγητής Κλασικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο του Freiburg και ένας από τους καλύτερους γνώστες της αριστοφανικής κωμωδίας.