ΑΡΧΑΪΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ

-25%
ΑΡΧΑΪΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ
Τίτλος: ΑΡΧΑΪΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ
Υπότιτλος: Ανθολογία αρχαϊκής λυρικής ποίησης με βάση την αρετή και τον αγαθόν. Ηθικές αξίες και πολιτική συμπεριφορά στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία. Προβλήματα ερμηνείας και μετάφρασης της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας. Μια ερμηνευτική προσέγγιση. Κείμενο-Μετάφραση-Ερμηνεία.
Συγγραφέας: ΠΕΡΥΣΙΝΑΚΗΣ, Ι. Ν.
Ιδιότητα Συγγραφέα: Καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλολογίας
Εκδότης: ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΔΗΜ. Ν.
ISBN: 978-960-206-595-2
Έτος Έκδοσης: 2017
Σελίδες: 758
Διαστάσεις: 17Χ24, σκληρόδετο
Αριθμός/Τόπος έκδοσης: Γ' έκδοση, Αθήνα
Τιμή: 53,00€ 39,75€
Διαθεσιμότητα: `Αμεσα διαθέσιμο

Η «Αρχαϊκή Λυρική Ποίηση» είναι Ανθολογία αρχαϊκής λυρικής ποίησης με βάση την αρετή, τον αγαθό, και συνώνυμους ή αντίθετους όρους. Ερμηνεύει ηθικές αξίες και πολιτική συμπεριφορά στην αρχαία ελληνική λογοτεχνία, ερευνά προβλήματα ερμηνείας και μετάφρασης της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας και προσφέρει μια ερμηνευτική προσέγγιση της αρχαίας ελληνικής λογοτεχνίας.

 Ακολουθεί τη μέθοδο ερμηνείας που εισήγαγε ο A.W.H. Adkins. Καθώς οι λέξεις αγαθός και αρετή αποτελούν τους ισχυρότερους όρους επαίνου και επιδοκιμασίας, δηλώνουν επομένως την κατοχή, από εκείνους που χρησιμοποιούνται, όλων των ιδιοτήτων που πάντοτε εκτιμούνται περισσότερο από την ελληνική κοινωνία σε όλο το μήκος της. Ο αγαθός αποτελεί τον πιο θαυμαστό τύπο ανθρώπου. Αγαθός σημαίνει να είναι κανείς γενναίος, ικανός, αποτελεσματικός, νικητής στον πόλεμο και στην ειρήνη, να έχει πλούτο, και σε καιρό ειρήνης την άνεση που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την ανάπτυξη αυτών των ικανοτήτων. Αγαθός σημαίνει ευγενή καταγωγή, υψηλή κοινωνική και πολιτική θέση στην κοινωνία και πλούτο. Αν μεταφράζουμε, όπως συνηθίζουμε, το αγαθός με το "καλός" και το κακός με το "κακός", διαπράττουμε το μεθοδολογικό σφάλμα να εξισώνουμε έναν όρο (αγαθός) ηθικών αξιών και πολιτικής συμπεριφοράς της αρχαίας ελληνικής σκέψης με έναν όρο ("καλός") ηθικής της νεοελληνικής πραγματικότητας, ωσάν να μην υπήρχαν ενδιαμέσως είκοσι οκτώ αιώνες και ωσάν να μην έχει μεσολαβήσει ο Πλάτων, ο Αριστοτέλης και ο χριστιανισμός.

 Για τον συγγραφέα:

Ο Ι.Ν.Περυσινάκης σπούδασε φιλολογία στο Τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1971) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου εκπόνησε διδακτορική διατριβή με θέμα Wealth and Society in Early Greek Literature (Kings College, 1982). Είναι καθηγητής αρχαίας ελληνικής φιλολογίας (1998) στο Τμήμα.