Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

-25%
Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Τίτλος: Η ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ
Υπότιτλος: ΙΕΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ, ΦΥΤΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΙΣ
Συγγραφέας: ΜΗΤΟΥΛΑΚΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Εκδότης: ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΔΗΜ. Ν.
ISBN: 978-960-206-604-1
Έτος Έκδοσης: 2018
Σελίδες: 105
Διαστάσεις: 14Χ21, χαρτόδετο
Πρόλογος: Ευθυμίου Μαρία Δ.
Αριθμός/Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Τιμή: 10,00€ 7,50€
Διαθεσιμότητα: `Αμεσα διαθέσιμο

Το αντικείμενο του παρόντος βιβλίου εντάσσεται στην ευρύτερη θεματική που εξετάζει την ιστορία της ιατρικής και πιο συγκεκριμένα την προïστορική ιατρική και τη θεραπευτική στους αρχαίους ανατολικούς λαούς, αρκετούς αιώνες πριν από την ανάπτυξη της επιστημονικής ιατρικής στον δυτικό κόσμο.

Αν και στον εβραïκό πολιτισμό δεν διασώζονται εξειδικευμένες ιατρικές πηγές, από τη μελέτη της Βίβλου αλλά και του Ταλμούδ, δηλαδή των ιερών κειμένων της εβραïκής θρησκείας, είναι δυνατή η εξαγωγή ποικίλων έμμεσων συμπερασμάτων για τον τρόπο με τον οποίο οι Ισραηλίτες προσέγγιζαν τη θεραπευτική.

Εκτός από τη θεïκή συνδρομή, την οποία θεωρούσαν απαραίτητη προüπόθεση για την ίαση, εντοπίζονται με έμμεσο τρόπο τα πρώτα ίχνη οργανωμένης φαρμακευτικής δραστηριότητας, η φαρμακευτική τεχνογνωσία σχετικά με τις ιδιότητες και την εφαρμογή των δρογών, αλλά και η έμφαση που έδιναν στην πρόληψη και την υγιεινή.

Αρκετές από τις εν λόγω θεραπευτικές πρακτικές, που υιοθετήθηκαν και καθιερώθηκαν κατά τη βιβλική εποχή, εξακολούθησαν να εφαρμόζονται στις εβραïκές κοινότητες διαχρονικά, ενώ ο αναγνώστης μπορεί δικαιολογημένα να διαπιστώσει ότι, καθώς η εβραïκή Βίβλος ταυτίζεται με το μεγαλυτερο τμήμα της Παλαιάς Διαθήκης, πολλά από όσα γράφονται για τους Ισραηλίτες ισχύουν σε μεγάλο βαθμό και για τους χριστιανικούς πληθυσμούς.

Ο Δημήτρης Μητουλάκης είναι ιστορικός με μεταπτυχιακές σπουδές στην παλαιογραφία και την έκδοση των ιστορικών πηγών. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.)  για την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής του στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας  του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) με θέμα τη δημώδη ιατρική και φαρμακογνωσία μέσα από χειρόγραφα ιατροσόφια και φαρμακολογικά κείμενα της μεταβυζαντινής και νεότερης εποχής. Εκτός από τη μελέτη της ιστορίας της ιατρικής και της φαρμακευτικής, έχει επιπλέον ασχοληθεί ερευνητικά με πτυχές της νεότερης ελληνικής ιστορίας και της Ελληνικής Επανάστασης και έχει εκπονήσει εκδόσεις νοταριακών και άλλων εγγράφων. Στο πλαίσιο αυτό, είχε τον συντονισμό της έκδοσης του συλλογικού έργου Πέτρος Αγαπητός νοτάριος Κέρκυρας. Πρωτόκολλο (1514-1515), που δημοσιεύθηκε το 2015. Επίσης, έχει εργαστεί στη μέση εκπαίδευση ως φιλόλογος.