Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ

-55%
Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ
Τίτλος: Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑΣ
Υπότιτλος: Ο ΥΠΟΚΟΣΜΟΣ
Συγγραφέας: SALLES, CATHERINE
Εκδότης: ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΔΗΜ. Ν.
Μετάφραση: Κώστας Τσιταράκης
Ιδιότητα Μεταφραστή Φιλόλογος
ISBN: 978-960-206-406-1
Έτος Έκδοσης: 2007
Σελίδες: 353
Διαστάσεις: 17Χ24, χαρτόδετο
Αριθμός/Τόπος έκδοσης: Δ' έκδοση με 17 εικόνες και χάρτες, Αθήνα
Τιμή: 26,50€ 11,93€
Διαθεσιμότητα: `Αμεσα διαθέσιμο

Φανταστείτε ένα θεατρικό σκηνικό, μιας κλασικής τραγωδίας ή μιας όπερας: μια κιονοστοιχία, ένα ναό, ένα μέρος από τα ανάκτορα. Σε πρώτο πλάνο στρατηγοί, ρήτορες, βασιλιάδες ή βασίλισσες· συγκρούσεις καθηκόντων ή πολεμικές αφηγήσεις αποτελούν την ουσία των λόγων τους. Πού και πού ωστόσο, στο βάθος της σκηνής, ανοίγει μια πόρτα, τραβιέται μια κουρτίνα και, μόλις για ένα λεπτό, ένα πολύ διαφορετικό θέαμα αποκαλύπτεται στο κοινό: όχι πια παλάτια, μα ερειπωμένες τρώγλες· όχι πια βασιλιάδες και στρατηγοί, μα ένας ανάμικτος κόσμος, άθλιος κι επικίνδυνος συνάμα. Όχι πια επικές διηγήσεις ή ψυχολογικές συζητήσεις, μόνο παράπονα και μουρμούρα. Αυτή η θεατρική σκηνή όπου παίζονται ταυτόχρονα δύο τόσο διαφορετικά έργα, είναι ο αρχαίος κόσμος, όπως μας εμφανίζεται στις μαρτυρίες που μας έχουν σωθεί απ' αυτόν. Οι μελέτες μας, οι λογοτεχνικές και αισθητικές παραδόσεις, ολόκληρη η διανοητική περιπέτεια των περισσότερων δυτικών χωρών μας έχουν εξοικειώσει με το ένδοξο παρελθόν της ελληνορωμαϊκής Αρχαιότητας. Τι γνωρίζουμε όμως για την ύπαρξη εκείνων που ο σκοτεινός βίος τους, τους καταδίκασε στην ανωνυμία, το περιθώριο, την εξαθλίωση, την κτηνωδία; Ας δούμε λοιπόν εταίρες περιωπής ή κορίτσια για τους ναύτες, ακόλαστους νεαρούς, μπράβους, μονομάχους να γυρίζουν μέσα στην αεικίνητη και μυστηριώδη ζωή των λαϊκών συνοικιών της Αθήνας, της Κορίνθου, της Αλεξάνδρειας ή της Ρώμης. Βγαλμένη απ' τη βία, παράγοντας βία, η απόλαυση στην Αρχαιότητα υπάρχει μόνο χάρη σ' αυτά τα χιλιάδες άτομα που υποβιβάζονται στην τάξη του εργαλείου: ένας υπόκοσμος που ξαφνιάζει, μέσα σε μια κοινωνία όπου ο άνθρωπος εξυψώνεται μόνο σε βάρος άλλων ανθρώπων.

Ο Σόλων δεν υπήρξε μόνο ο σπουδαίος νομοθέτης και ένας από τους επτά σοφούς του αρχαίου κόσμου, αλλά και ο πρώτος "μαστροπός", αφού όχι απλώς καθιέρωσε τα πορνεία στην Αθήνα για να προστατεύσει την καθαρότητα της φυλής από τις φυσιολογικές ορμές των νέων, αλλά και επέβαλε τον αντίστοιχο φόρο, το πορνικόν. Είναι μόνο μία από τις εκατοντάδες αποκαλύψεις για την "ʼλλη όψη της αρχαιότητας" που κάνει η καθηγήτρια ρωμαϊκού πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Ναντέρ του Παρισιού Καθρίν Σαλ σε μια έρευνα που έρχεται να αποδείξει (μέσω αρχαίων πηγών και με παραδείγματα από την Αθήνα, την Κόρινθο, την Αλεξάνδρεια και τη Ρώμη) πως ο ίδιος πολιτισμός που ανέδειξε ως ύψιστο ιδανικό τον ανθρωπισμό, την ίδια στιγμή δεν δίστασε να αντιμετωπίσει τον άνθρωπο ως αντικείμενο. (Μαίρη Αδαμοπούλου, Τα Νέα, 8/1/2008)

Για τη συγγραφέα:

Η Καθρίν Σαλ είναι διδάκτωρ Κλασικής Φιλολογίας και έχει παρουσιάσει τη διατριβή της με θέμα «Ο συγγραφέας, το βιβλίο και το κοινό κατά τον 1ο αι. μ.Χ.». Διδάσκει Ρωμαϊκό Πολιτισμό στο Πανεπιστήμιο Paris X- Nanterre.