Ελλάδα, γη αγαπημένη των θεών

-25%
Ελλάδα, γη αγαπημένη των θεών
Τίτλος: Ελλάδα, γη αγαπημένη των θεών
Συγγραφέας: Puaux René
Ιδιότητα Συγγραφέα: Συγγραφέας - Δημοσιογράφος
Εκδότης: Παπαδήμας Ν. Δημήτριος
Μετάφραση: Σπανός Γιώργος
ISBN: 960-206-371-8
Έτος Έκδοσης: 12/1995
Σελίδες: 216+22 εικόνες εκτός κειμένου
Διαστάσεις: 17Χ24, χαρτόδετο
Αριθμός/Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Τιμή: 21,20€ 15,90€
Διαθεσιμότητα: `Αμεσα διαθέσιμο

Στο βιβλίο αυτό καταγράφονται με τρόπο γλαφυρό κι ευχάριστο οι εντυπώσεις του συγγραφέα από το έβδομο και τελευταίο ταξίδι του στην Ελλάδα του 1930, όταν γιορτάζονταν τα εκατό χρόνια της ως ανεξάρτητου κράτους. Η Αθήνα και τα μνημεία της, οι Δελφοί, οι Θερμοπύλες, η Υπάτη, το Δαφνί, η Κόρινθος, το Ναύπλιο, η Πάτρα, η Αχαγιά, η Ανδραβίδα, η Γαστούνη, ο Καγιάφας, η Κυπαρισσία, οι Γαργαλιάνοι, η Πύλος, η Μεθώνη, είναι οι κυριότεροι σταθμοί του. Με το χάρτη της Ελλάδος απλωμένο μπροστά του, με ανοιχτά τα "οδοιπορικά στην Ελλάδα" προηγούμενων Ευρωπαίων περιηγητών, με τη μνήμη γεμάτη από την αρχαία μυθολογία και την νεότερη ελληνική ιστορία, και προπαντός με την ψυχή γεμάτη αγάπη για την "εκπληκτικότερη χώρα του κόσμου" και τους ανθρώπους της, παίρνει μαζί του το σημερινό Έλληνα αναγνώστη του και τον πάει πίσω στο παρελθόν, στο 1930 ή στα χρόνια της Επανάστασης του '21 ή ακόμη και στην κλασική Ελλάδα του Περικλή, του Διογένη και της Λαΐδας.


"... Ο πολιτισμός μας περνάει σήμερα κρίση ... κρίση φαινομενικά οικονομική αλλά προτίστως κρίση πνευματική, κρίση πολιτισμού. Δεν έχω να προτείνω άλλη θεραπεία από την "επιστροφή στην Ελλάδα".
Αν η επιστροφή στην ολόφωτη τούτη χώρα με το ακτινοβόλο παρελθόν της δεν αρκεί ίσως να γιατρέψει τα πάντα, βοηθάει πάντως να υπομείνουμε καρτερικά τα βάσανά μας, γιατί η χώρα τούτη μας διδάσκει την ελπίδα".

Περιεχόμενα

Εισαγωγή
Ι. Επιστροφή στην Αθήνα
ΙΙ. Ο εορτασμός της Εκατονταετηρίδας
III. Στην Ακρόπολη
IV. Ο Παρθενώνας και η Μεγάλη Βρετανία
V. Η Παλιά Αθήνα
VI. Η Κόρη των Αθηνών
VII. Η Αθήνα και τα περίχωρά της
VIII. Το Δαφνί
ΙΧ. Οι Θερμοπύλες
Χ. Η Υπάτη
XI. Οι Δελφοί
XII. Το Ναύπλιο
XIII. Η Κόρινθος
XIV. Η Πάτρα
XV. Οι ακτές του Μοριά
XVI. Πηγαίνοντας για το Ναβαρίνο
XVII. Η Γιάλοβα
XVIII. Το Ναβαρίνο
XIX. Η Σφακτηρία
XX. Το Μουσείο του Ναβαρίνου
XXI. Η Μεθώνη
XXII. Διασχίζοντας την Πελοπόννησο

Εισαγωγή - Σημειώσεις - Σχόλια:  Μπάλτας Χαράλαμπος Αθ., φιλόλογος - τ. Λυκειάρχης.

Για τον συγγραφέα:

Ο Ρενέ Πυώ (1878- 1937) υπήρξε σίγουρα ο σπουδαιότερος ξένος ελληνολάτρης δημοσιογράφος όλων των εποχών. Ως ανταποκριτής στη χώρα μας της παρισινής εφημερίδας Χρόνος, αγωνίστηκε για τα δίκαια της Βορείου Ηπείρου και των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, γνώρισε προσωπικά τον Ελευθέριο Βενιζέλο, ταξίδεψε και αφιέρωσε πολλά του βιβλία στην Ελλάδα, στην αγαπημένη χώρα των θεών. Στην πόλη της Πύλου, που αγάπησε ιδιαίτερα, χάρισε ολόκληρη την πλούσια φιλελληνική συλλογή του από χάρτες, γκραβούρες, προσωπογραφίες ηρών της Επανάστασης κτλ. Η συλλογή εκτίθεται στο Κάστρο της Πύλου.