ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ, ΤΡΙΤΟΣ ΤΟΜΟΣ, ΒΙΒΛΙΑ (ΣΤ-Θ) ΕΡΑΤΩ-ΠΟΛΥΜΝΙΑ-ΟΥΡΑΝΙΑ-ΚΑΛΛΙΟΠΗ

-25%
ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ, ΤΡΙΤΟΣ ΤΟΜΟΣ, ΒΙΒΛΙΑ (ΣΤ-Θ) ΕΡΑΤΩ-ΠΟΛΥΜΝΙΑ-ΟΥΡΑΝΙΑ-ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Τίτλος: ΗΡΟΔΟΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑΙ, ΤΡΙΤΟΣ ΤΟΜΟΣ, ΒΙΒΛΙΑ (ΣΤ-Θ) ΕΡΑΤΩ-ΠΟΛΥΜΝΙΑ-ΟΥΡΑΝΙΑ-ΚΑΛΛΙΟΠΗ
Συγγραφέας: ΒΛΑΧΟΣ, ΑΓΓΕΛΟΣ
Ιδιότητα Συγγραφέα: Ακαδημαϊκός
Εκδότης: ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΔΗΜ. Ν.
ISBN: 960-206-124-3
Έτος Έκδοσης: 1990
Σελίδες: 303
Διαστάσεις: 14Χ21, χαρτόδετο
Αριθμός/Τόπος έκδοσης: Γ' έκδοση συμπληρωμένη, Αθήνα
Τιμή: 15,90€ 11,93€
Διαθεσιμότητα: `Αμεσα διαθέσιμο

Η εξαίρετη νεοελληνική μετάφραση του ʼγγελου Σ. Βλάχου είναι σπουδαία προσφορά στον σύγχρονο αναγνώστη που θέλει να γνωρίσει τον Ηρόδοτο, τον «πατέρα της ιστορίας», όπως τον χαρακτήρισε για πρώτη φορά τον 1ο αιώνα π.Χ. ο Κικέρων.

 

 [...] Ο Ηρόδοτος έχει μια ποιητική ιδιοσυγκρασία που συνδυάζεται με μια ερευνητική διάθεση στην οποία τον ωθεί η ακόρεστη περιέργειά του. Εκείνο που τον ενδιαφέρει πρώτ' από όλα είναι "τα μεγάλα και θαυμαστά" έργα των ανθρώπων τα οποία μνημονεύει για να μην μείνουν "ακλεά".
Πρώτος του σκοπός είναι να μην σβήσουν από την ανθρώπινη μνήμη τα σπουδαία κατορθώματα των προγόνων και δεύτερος σκοπός είναι να δείξει ότι ο πόλεμος μεταξύ Ελλήνων και Περσών είναι σύγκρουση μεταξύ δύο κόσμων. Ο πρώτος σκοπός είναι έργο ποιητή, ο δεύτερος έργο ιστορικού. Τα δύο αυτά στοιχεία, συνδυαζόμενα συνεχώς, θα καθοδηγήσουν σε όλο το έργο το βάδισμα του Ηροδότου που είναι πότε χαριτωμένος ποιητικός αφηγητής, πότε ευσυνείδητος και όσο μπορεί ακριβολόγος ιστορικός. Ο πρώτος παραθέτει πλήθος επεισόδια, ανέκδοτα και παραμύθια που δεν έχουν παρά μακρινή σχέση με το κύριο θέμα. Ο δεύτερος εισάγει, για πρώτη φορά στην ιστορική αφήγηση, συγκεκριμένα στοιχεία για τις επιδιώξεις των αντιπάλων, για την πολεμική τους δύναμη, για την πολιτική τους οργάνωση και την κοινωνική τους δομή καθώς και για τις μεταξύ τους συγκρούσεις, στοιχεία που μπορεί ο αναγνώστης να μελετήσει σαν πραγματικά δεδομένα και όχι σαν φανταστικές ομηρικές περιγραφές. Με τον Ηρόδοτο περνούμε από το έπος στην κάπως συστηματική εξιστόρηση. Σαν χρυσαλλίδα η συγγραφή της Ιστορίας απελευθερώνεται από το χρυσό κουκούλι του μύθου και αρχίζει να μεταμορφώνεται από τότε και ύστερα σε πραγματική, μεθοδική έρευνα. (Από τα Προλεγόμενα του συγγραφέα).

 

Περιεχόμενα

ΕΡΑΤΩ

ΠΟΛΥΜΝΙΑ

ΟΥΡΑΝΙΑ

ΚΑΛΛΙΟΠΗ

Γ' έκδοση συμπληρωμένη, Αθήνα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

Ο ʼγγελος Βλάχος του Σταύρου (1915-2003) ήταν Έλληνας διπλωμάτης, συγγραφέας, πολιτικός και ακαδημαϊκός. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια. Ο πατέρας του Σταύρος ήταν ανώτατος δικαστικός στην Αίγυπτο, ο παππούς του ήταν ο λόγιος ʼγγελος Βλάχος και θείος του ο εκδότης της Καθημερινής, Γεώργιος Βλάχος. Σταδιοδρόμησε ως διπλωμάτης και υπηρέτησε μεταξύ άλλων ως γραμματέας της ελληνικής πρεσβείας στην Ιταλία, ως γενικός πρόξενος στα Ιεροσόλυμα και τη Λευκωσία, ως πρεσβευτής στη Μόσχα και ως γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών. Διετέλεσε επίσης υφυπουργός Προεδρίας, υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του 1974 και γενικός διευθυντής της ΕΡΤ. Το 1985 εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.