Ο ΒΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ

-25%
Ο ΒΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ
Τίτλος: Ο ΒΙΟΓΡΑΦΟΣ ΠΛΟΥΤΑΡΧΟΣ
Συγγραφέας: ΤΣΙΜΠΟΥΚΙΔΗΣ, Δ. Ι.
Ιδιότητα Συγγραφέα: Πανεπιστημιακός καθηγητής - Διδάκτωρ ιστορίας Ακαδημίας Επιστημών της Ε.Σ.Σ.Δ.
Εκδότης: ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΔΗΜ. Ν.
Επιμέλεια: 'Ιννα Μιρόκοβα
Ιδιότητα επιμελιτή: Συνεργάτιδα Ακαδημίας Επιστημών της Ε.Σ.Σ.Δ.
ISBN: 960-206-346-7
Έτος Έκδοσης: 1987
Σελίδες: 266+8 εικόνες εκτός κειμένου
Διαστάσεις: 14Χ21, χαρτόδετο
Αριθμός/Τόπος έκδοσης: Αθήνα
Τιμή: 15,90€ 11,93€
Διαθεσιμότητα: `Αμεσα διαθέσιμο

Ο Πλούταρχος, με το επιβλητικό έργο του, ιδιαίτερα με τους "Βίους Παράλληλους", άφησε βαθιά ίχνη στην ιστορία του γραπτού λόγου.
Για το Χαιρωνό συγγραφέα γράφτηκαν πολλά. Στα Ηθικά και στους Βίους αφιερώθηκαν πολυάριθμες μονογραφίες και άρθρα. Η μελέτη οποιασδήποτε ηθικής πραγματείας ή βιογραφίας συμπλέκεται με την κοσμοαντίληψή του, με το ιστορικό φόντο της εποχής των ηρώων του, με τα έργα των προγενέστερων και των συγχρόνων του, με τις πηγές που αξιοποίησε για τη συγγραφή των Βίων.
Το έργο του Πλούταρχου συνδέεται με τον 1.-2. αι. μ.Χ., εποχή της "ελληνικής αναγέννησης", που χαρακτηρίζεται από αρκετές ιδιομορφίες: ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα προβλήματα της ηθικής, θρησκευτικές αναζητήσεις μέσα στα πλαίσια της παραδοσιακής ειδωλολατρίας, θαυμασμός της ελληνικής αρχαιότητας, προσήλωση στην περιγραφή επιμέρους λεπτομερειών των βιογραφούμενων ηρώων.
Όλα αυτά υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα συγγράμματα του Πλούταρχου και σε αρκετές σύγχρονες έρευνες καθορίζεται η θέση του Χαιρωνού βιογράφου ως εκπρόσωπου της εποχής του. [...]
Ο βιογράφος της αρχαιότητας είναι φυσικό να μη μοιάζει με τους σύγχρονους βιογράφους, οι οποίοι επιχειρούν να σκιαγραφήσουν τους ήρωές τους με περιγραφές και εκτιμήσεις που απέχουν πολύ από τον τρόπο της σκέψης των αρχαίων συγγραφέων. Το πρόβλημα λοιπόν δεν είναι να δώσουμε απλώς μια εικόνα του βιογραφικού έργου του Πλούταρχου, αλλά να επιχειρήσουμε μια νέα διερεύνηση, παίρνοντας υπόψη τις πολυάριθμες παραδοσιακές έρευνες, ώστε να καθοριστεί η θέση των Βίων με βάση κυρίως την ελληνιστική παράδοση και να φανεί έτσι η τεράστια εργασία του Χαιρωνού συγγραφέα στην επιλογή των ηρώων του.
Στην προσπάθειά μας αυτή επιδιώξαμε να σταθούμε λιγότερο στις πλευρές εκείνες που, κατά τη γνώμη μας, έχουν αρκετά μελετηθεί, ή ακόμα να αποφύγουμε πολλά γνωστά πράγματα που έχουν σχέση με το θέμα μας. Στις περιπτώσεις αυτές παραπέμπουμε τον αναγνώστη σε άλλα έργα, που δίνουν πιο αναλυτικά το δοσμένο θέμα.

Περιεχόμενα

Αντί προλόγου
Εισαγωγή
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΡΩΤΟ
Θεώρηση της νέας και νεότερης ιστοριογραφίας
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ
Οι ηθικοφιλοσοφικές αντιλήψεις του Πλούταρχου
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΡΙΤΟ
Αναφορά του Πλούταρχου στις πηγές του
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΕΤΑΡΤΟ
Βιογραφική παράδοση
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ
Ανάλυση του πλουτάρχειου βιογραφικού έργου
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
1. Πηγές
2. Μονογραφίες και άρθρα σε δυτικοευρωπαϊκές γλώσσες
3. Μονογραφίες και άρθρα στα ελληνικά
4. Μονογραφίες και άρθρα στα ρωσικά
ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ
ΕΙΚΟΝΕΣ

Για τον συγγραφέα:

Ο Τσιμπουκίδης Δημήτρης (λογοτεχνικό ψευδώνυμο «Δημήτρης Τουσλιανός») (1921- 2006) ανατολιστής, αλεξανδρολόγος, σπούδασε ιστορία και φιλολογία και πήρε τον τίτλο του διδάκτορα φιλοσοφίας στην ιστορία (Ph. D. 1967) στο Ινστιτούτο Ασιανολογίας της Ακαδημίας Επιστημών (Μόσχα). Από το 1970 ως το 1976 υπήρξε υφηγητής ιστορίας στο ίδιο Ινστιτούτο. Μετά τη δεύτερη επιστημονική διατριβή του με θέμα "Ελλάδα και Ανατολή" ανακηρύχτηκε Διδάκτωρ επικρατείας (Doctorat d'etat) στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σπουδών της Ακαδημίας Επιστημών (1977). Από το 1977 ως το 1987 Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Διδάκτωρ Ιστορίας. Έχει πάρει μέρος σε πολλά διεθνή επιστημονικά συνέδρια. Στη Διεθνή Συνδιάσκεψη της ΟΥΝΕΣΚΟ "Για την κοινωνική και πνευματική ανάπτυξη της Κεντρικής Ασίας" (Οκτώβρης1972) εισηγήθηκε το θέμα "Η σύνθεση του Ελληνικού και Ανατολικού πολιτισμού". Στο 29ο Διεθνές Συνέδριο Ασιανολόγων (Παρίσι, Ιούλης 1973) μίλησε με θέμα "Οράματα και πραγματικότητες του Ελληνοβακτριανού κράτους". Έκανε επίσης επιστημονικές εισηγήσεις και ανακοινώσεις σε διεθνή φόρουμ υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και της ΟΥΝΕΣΚΟ για τη μελέτη των πολιτισμών της Κεντρικής Ασίας, καθώς και στο Ιράν, Ινδία, Πακιστάν, Αφγανιστάν και άλλες χώρες της Ανατολής. Βιβλία του έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, στα αγγλικά και στα αραβικά.