Η καθημερινή ζωή στο Βερολίνο την εποχή του Χίτλερ

-55%
Η καθημερινή ζωή στο Βερολίνο την εποχή του Χίτλερ
Τίτλος: Η καθημερινή ζωή στο Βερολίνο την εποχή του Χίτλερ
Συγγραφέας: Marabini Jean
Ιδιότητα Συγγραφέα: Ιστορικός
Εκδότης: Παπαδήμας Ν. Δημήτριος
Μετάφραση: Βανδώρος Δημήτρης, Βανδώρου Ελπινίκη
ISBN: 978-960-206-246-3
Έτος Έκδοσης: 12/2008
Σελίδες: 285 με 1 χάρτη του Βερολίνου, βιβλιογραφία και ευρετήρια
Διαστάσεις: 14Χ21, χαρτόδετο
Αριθμός/Τόπος έκδοσης: Γ' έκδοση, Αθήνα
Τιμή: 19,08€ 8,59€
Διαθεσιμότητα: `Αμεσα διαθέσιμο

Όταν ο Χίτλερ γίνεται καγκελάριος του Τρίτου Reich, τον Ιανουάριο του 1933, εφαρμόζει την πολιτική που είχε σχεδιάσει ως αρχηγός του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος: καταστολή κάθε αντιπολίτευσης, συλλήψεις, ρατσιστικοί διωγμοί, τονισμένοι από τις πομπώδεις εκδηλώσεις του πλήθους που αποτελούν το τελετουργικό του ναζιστικού καθεστώτος.
Ο Jean Marabini περιγράφει σ' αυτό το βιβλίο το πέρασμα του Βερολίνου που γιορτάζει τα χρόνια του θριάμβου στο πολιορκημένο Βερολίνο των χρόνων που βομβαρδίζεται. Οι Βερολινέζοι, με τους οποίους αναμειγνύονται και οι «εθελοντές» της υποχρεωτικής εργασίας που έρχονται απ' όλη την Ευρώπη, επιστρατεύονται στην προσπάθεια για τον «ολοκληρωτικό πόλεμο». Μια γερμανική αντίσταση που τείνει να εκδηλωθεί, φωτίζεται σημαντικά από το συγγραφέα. Θα εξαλειφθεί χτυπημένη αδυσώπητα.
Ο Hitler πεθαίνοντας συμπαρασύρει το Βερολίνο μαζί του. Όταν οι Σοβιετικοί φθάνουν, η πόλη είναι ερειπωμένη, στερείται τα πάντα, ο πληθυσμός ζει κάτω από τη γη και τρέφεται με πτώματα αλόγων. Ο Fuhrer δεν είναι πια παρά ο μισητός βρικόλακας μιας νεκρής πρωτεύουσας. Είναι το τέλος μιας αυτοκρατορίας των 1000 ετών που ονειρευόταν ο Hitler. 

Περιεχόμενα

ΠΡΟΛΟΓΟΣ
1. Η ΩΡΑ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΕΦΟΔΟΥ
Κόκκινη συγκέντρωση και "γιορτή της μπίρας". - Μέσα σε μια οικογενειακή πανσιόν. - Ο Hitler ποντάρει στον Oscar και τον Otto. - Όλα ξεκινούν μ' έναν εκβιασμό. - ʼνεργοι, κλέφτες, νεαροί τυχοδιώκτες. - Συντάγματα-φαντάσματα στο δρόμο. - Καταπονημένοι χειριστές τηλεφωνικών κέντρων. - Πώς ένας διαφημιστής κατασκευάζει έναν Καγκελάριο. - Συγκίνηση στη σκηνή. - Οι εφημερίδες τρελαίνονται. - Πούρα Αβάνας και "tickers". - Πολλά S.A. λίγα S.S. - Ο Einstein στο Spree. - Ηθοποιοί και καμπαρέ. - Ένα ταξί νταντά εγκαταλείπει το Βερολίνο. - Στο "Romanische Cafe". - Γιογιό, ψιλικά και έφηβοι. - Στην πρεσβεία των σοβιέτ. - Το Reichstag καίγεται. - Στη συναγωγή. - Η ώρα των πυρομανών. - Οι ευνοημένοι από τους θεούς ναζί. - S.S. εναντίον S.A., μια μάχη στην κόλαση. - Σφαγή στο Βερολίνο.
2. Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΩΝ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Δύο "άγγελοι" περνούν με άλογο. - Ανδροκρατία στο Kempinski. - Θέλουμε την ειρήνη. - Μαύροι εναντίον λευκών. - Μία μπίρα, 10 pfennigs. - Εκθέσεις, συνέδρια, φιέστες. - Το "ταραταρά" ή το βήμα της χήνας. - Το "σπίτι-φάντασμα" του "θείου" Hermann. - Η γιορτή του βορά. - Η πρώτη παρέλαση της Reichswehr.
3. 1938: Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΝ
Ένας καθηγητής των σκιτσογράφων. - Διπλωμάτες, βαρώνοι και στρατηγοί απειλούνται. - Δημοσιογράφοι στο Stammtisch. - Μετά την "υγρή κάθαρση", η "στεγνή κάθαρση". - "Μια ξεχωριστή μέρα". - Μάρτυρες στον τόπο των αγώνων των ζέπελιν. - Χτίζοντας την πρωτεύουσα του σύμπαντος. - Η Berliner Rundfunk και το Ράδιο-Βερολίνο. - Εβραίος στο Βερολίνο. - Η νύχτα του Νοέμβρη. - ʼνθρωποι στοιβάζονται στο μετρό. - Αποτυχημένη συνωμοσία γύρω απ' την Καγκελαρία. - Ο Hitler σώζεται από το Μόναχο τελευταία στιγμή.
4. ΜΙΑ ΠΑΡΤΙΔΑ ΠΟΚΕΡ
Διευθετήσεις για τους πλούσιους. - Ο θάνατος μιας ηλικιωμένης Βερολινέζας. - Στην Bernhardtstrasse. - Στην καινούργια Καγκελαρία. - Ο Hitler γιορτάζει τα πενήντα του χρόνια. - Ο άνθρωπος που είναι ντυμένος σαν παγώνι. - Δύο αεροπλάνα απογειώνονται απ' το Tempelhof. - Ο Hitler φοβάται. - Ένας μακάβριος χορός στο καμπαρέ. - Τραγικές φάρσες και παγίδες; Όταν η πόλη κοιμάται. - Στην Delbrueekstrasse. - Μεγάφωνα στους έρημους δρόμους. - Καλά... Και τώρα;
5. ΤΑ ΤΥΜΠΑΝΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ
Η Margot με στολή. - Ο όρκος στο Hitler. - Μουρμουρητά ενάντια στο "γουρούνι". - Το κράτος S.S. στο εργαστήριο. - Στην U.F.A, Dohnhoffplatz. - Ο πιλότος και ο μεγάλος ηθοποιός. - Κουπόνια, σύστημα Δ, μαστρωποί. - Η R.A.F. επιτίθεται στο Βερολίνο. - Καλλιεργούν στο κέντρο της πόλης. - Κατάλοιπα ιπποτισμού παρά το Hitler. - Ο Hitler στην όπερα. - Η μαρτυρία του Lindbergh.
6. "ULTRA" ΕΝΑΝΤΙΟΝ "ENIGMA"
Μέσα στα "Abteilungen". - Δύο μηχανές με περιστρεφόμενα τμήματα. -Χριστούγεννα στο "Graf von Spee". - Ανησυχία για τους κομμωτές και τα φλερτ. - Η "ULTRA" μπαίνει στη σκηνή. - Ραδιουργίες μέσα στο Mitte. -Στην Tirpitz Ufer. - Στα υπόγεια της Wilhelmstrasse. - Βερολινέζος καθηγητής σε ώρα εργασίας. - Ο Canaris βοηθάει τον Churchill; - Η "Μέρα του Αετού". - Νυχτερινές πτήσεις. - Τίποτε δεν έχει κριθεί ακόμη. - Η αναισθητοποιημένη πόλη. - Πώς να διατηρηθεί ο "ζυγός της ισορροπίας"; - Ανήσυχοι στρατηγοί στην Καγκελαρία. - Η μέρα των "Berliner Kremser". - Η φυγή του Rudolph. - "Αδελφοί μου, αδελφές μου..." - Ο Guderian προφητεύει: το Βερολίνο όπως η Βαβυλώνα.
7. Η ΕΝΔΟΞΗ ΧΡΟΝΙΑ
Hitler ο κατασκευαστής. - Τα "ρομπότ" φοβούνται τη νύχτα. - Σύσκεψη για την τελική λύση. - Οι "μικρές αρρώστιες του Witzleben. - Ο List όπως ο Μωυσής, ο Churchill όπως ο Ησαΐας. - Κηδεία στο Βερολίνο. - Διέππη: το όνειρο μιας καλοκαιρινής νύχτας. - Το Βερολίνο αγγίζει το ζενίθ. - Πένθος για χάρη του Hitler. - Μια δεξίωση για να γιορταστεί η ένδοξη χρονιά. - Οι παράνομοι. - Kinder, Kuche, Kirche? (Παιδιά, κουζίνα, εκκλησία;) - Με τους σκλάβους στο περιφερειακό Βερολίνο. - Από τη μεριά του εργοστασίου Graetz.
8. 1943-1944 ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΤΑΛΙΝΓΚΡΑΝΤ
Τελική μάχη στον Ατλαντικό. - Ρεαλισμός στο καφενείο Reimann. - Εφήμεροι έρωτες. - Η νέα τάξη στο Βερολίνο. [

Για τον συγγραφέα:

Ο Ζαν Μαραμπινί, ιστοριογράφος και μυθιστοριογράφος, άρχισε πολύ νωρίς τη δημοσιογραφική του σταδιοδρομία στη μεταπολεμική «Κομπά» και στα καλύτερα περιοδικά της Ευρώπης και της Αμερικής. Διαθέτοντας τριπλή μόρφωση, γαλλική, ιταλική και αγγλική, είχε μεγάλη πείρα από τη Ρωσία, όπου έμεινε για μεγάλο διάστημα. Είναι επίσης αναλυτής των διεθνών επαναστατικών κινημάτων, σχετικά με τα οποία έγραφε πολλές φορές στη «Λε Μοντ». Συγγραφέας καλά τεκμηριωμένων πολιτικών μελετών και πολλών ανταποκρίσεων δημοσιευμένων σε περισσότερες από είκοσι χώρες, έχει γράψει επίσης πολλά βιβλία για την Κίνα, την Ιταλία και προπάντων για τη Ρωσία. Ανάμεσά τους Ο Λένιν και η Σπίθα ή οι ρίζες της ρωσικής επανάστασης και το παρόν και Η καθημερινή ζωή στη Ρωσία τον καιρό της Οκτωβριανής επανάστασης.