ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

-25%
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Τίτλος: ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ
Υπότιτλος: Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ
Συγγραφέας: TONNET, HENRI
Ιδιότητα Συγγραφέα: Καθηγητής της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας στο Ινστιτούτο Ανατολικών γλωσσών (INALCO) του Παρισιού
Εκδότης: ΠΑΠΑΔΗΜΑΣ ΔΗΜ. Ν.
Μετάφραση: Καραμάνου Μαρία-Λιαλιάτσης Πάνος
Επιμέλεια: Χαραλαμπάκης Χριστόφορος
Ιδιότητα επιμελιτή: Καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών
ISBN: 978-960-206-364-4
Έτος Έκδοσης: 12/2011
Σελίδες: 217
Διαστάσεις: 14Χ21, χαρτόδετο
Αριθμός/Τόπος έκδοσης: Γ' έκδοση, Αθήνα
Τιμή: 19,08€ 14,31€
Διαθεσιμότητα: `Αμεσα διαθέσιμο

Το βιβλίο αυτό του καθηγητή Henri Tonnet αποτελεί μια ευσύνοπτη Εισαγωγή στην Ιστορία της νεοελληνικής γλώσσας. Ο συγγραφέας εξετάζει με βαθιά γνώση των πηγών τους σημαντικότερους σταθμούς στην εξελικτική πορεία της νεοελληνικής, η οποία διαμορφώθηκε σε μια μακρά χρονική περίοδο που αρχίζει γύρω στον 2ο μ.Χ. αιώνα και τελειώνει με τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους. Τα εισαγωγικά κεφάλαια για την Ιστορία της ελληνικής γραφής και τα γνωρίσματα της αρχαίας γλώσσας βοηθούν τον αναγνώστη να κατανοήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμορφώθηκε η Ελληνιστική Κοινή και με τη σειρά της η βυζαντινή και η νεοελληνική γλώσσα, με αποκορύφωμα το γλωσσικό ζήτημα. Η πραγμάτευση των επιμέρους περιόδων γίνεται ιδιαίτερα ελκυστική με την παράθεση αντιπροσωπευτικών κειμένων τα οποία ερευνώνται από φωνητική - φωνολογική, μορφολογική, συντακτική και λεξιλογική άποψη.

Για τον συγγραφέα:

O Henri Tonet γεννήθηκε το 1942 στο Μπορντώ της Γαλλίας, όπου σπούδασε και απέκτησε το πτυχίο της Φιλολογίας. Είναι διδάκτωρ Αρχαίων Ελληνικών (Σορβόνη) και Νέων Ελληνικών (Aix en Provence). Δίδαξε λατινικά στο Πανεπιστήμιο του Μπορντώ και Αρχαία Ελληνικά στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού 10. Από το 1980 είναι τακτικός καθηγητής Νέων Ελληνικών στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμού (Παρίσι). Είναι επίσης διευθυντής του Κέντρου Βαλκανικών Σπουδών (Παρίσι). Εκτός από το ανά χείρας βιβλίο, δημοσίευσε μια εκτεταμένη μελέτη για τον Αρριανό (ʼμστερνταμ, 1988), ένα «Εγχειρίδιο για τον τονισμό της νέας Ελληνικής»  (Παρίσι, 1984) και μια «Μέθοδο διδασκαλίας των νέων ελληνικών για γαλλόφωνους φοιτητές» σε συνεργασία με τον Γιώργο Γαλάνη (Παρίσι, 1995). Έχει ακόμα δημοσιεύσει πλήθος μελετών που αναφέρονται στη νεοελληνική γλώσσα. Μετέφρασε στα γαλλικά την «Eroica» του Κοσμά Πολίτη και τη «Μεγάλη πομπή» του Αλέξανδρου Πανσέληνου.